LISAS TEOLOGI | TILLSAMMANS

Tillsammans hade de gått i ur och skur, tillsammans hade de delat varandras djupaste hemligheter, tillsammans hade de älskat och fått barn. Men så en dag, sade han:

– Jag vill befria dig och ha min frihet tillbaka!
Där satt han och såg henne djupt i ögonen. Mannen som hon hade varit gift med länge. Han hade hittat ett nytt liv, ett nytt kollektiv, en ny världsåskådning och nu ville han ha sin frihet tillbaka.

– Men tillsammans skulle vi ju dela livet, tillsammans lösa livets problem, tillsammans uppfostra barnen, försökte hon med en spräcklig röst ännu en gång till. Men det var för sent. Det fanns ingen återvändo.

En av människans svåraste motgångar är ett kraschat äktenskap, en splittrad familj och brustna hjärtan. Smärtan då kan vara värre än någon av de fysiska smärtorna man upplevt tidigare. Det gör så ont att det svider när man inte kan eller får vara längre tillsammans, utan måste acceptera att det är dags att gå skilda vägar.

Trots detta överlever människor separationer och skilsmässor. Brustna hjärtan helas, en splittrad familj lär sig leva med sin kluvna vardag. Människor hittar nya perspektiv, en ny horisont och livet fortsätter, trots det värsta som hänt. Men det tar tid.

Att skilsmässa ibland upplevs som något som är värre än döden beror på att vårt innersta väsen som människa är totalt beroende av andra människor. Vi föds till en gemenskap, en familj, en släkt, ett folk. Vi blir upptagna i kyrkans gemenskap genom dopet för att leva och bli delaktiga av Guds och kyrkans gåvor tillsammans med andra. Vi längtar efter att få vara tillsammans med en annan.

Tillsammans är ett begrepp som karaktäriserar det kristna livet. Gud längtar också efter att få vara tillsammans med sin skapelse och med oss människor. Gud längtar efter att få vara tillsammans med dig. Och denna längtan, Guds kärlek i Kristus, blir konkret och förverkligas genom oss människor här och nu i vår vardag.

Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden, utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus, som har dött för oss för att vi skall få leva tillsammans med honom vare sig vi nu är vakna eller sover. (1 Thess 5:9-10)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s